Технологиите за отглеждане на култури се развиват. Испански фермери решиха да разширят своите възможности в производството на сладка царевица, използвайки оранжерии. По този начин те ще могат да стартират продажбите два месеца по-рано, сравнено с отглеждането на културата на открито, информира FreshPlaza.

Полезно: Как се отглеждат зеленчуци без почва?

Царевицата има определени изисквания към светлината и температурата, които ограничават чисто сезонно началото на отглеждането й. Тези условия може да се осигурят на закрито.

В последно време както производството, така и потреблението на сладка царевица постоянно расте, казва Диего Мартинес, мениджър на испанска ферма.

Тази година се очаква засетите площи да се увеличат за трета поредна година в цял свят. Индустриалното производство ще регистрира рекорд. Търсенето на сладка царевица продължава да изпреварва предлагането, което кара цените да вървят нагоре.

По-рано ние можехме да започнем производството едва през юли. Сега имаме възможност да удължим кампанията с два месеца, като стартираме през май, казва Мартинес.

Вече поредна седмица фермерите сеят в оранжерии и на полето.

Оранжерийното отглеждане на царевица не е единствената стратегия на компанията за удължаваме на календара за жътва. Важна роля за нея е географската диверсификация на фермите. Те са разположени в 7 испански провинции и са с площ над 4000 ха.

За да се адаптираме към климатичните условия, постоянно преминаваме към закрити ферми в рамките на няколко месеца преди началото на сезона. Първо прибираме реколтата от царевица в северозападните провинции, а в средата на лятото отглеждаме културата на височина 800-1000 метра. През есента правим обратното – отглеждаме културата в топлите райони, разказва Мартинес.

Мениджърът добавя, че сладката царевица има дълъг цикъл на отглеждане – почти 5 месеца на открито. В оранжериите този срок се съкращава до 3,5 месеца.

Друго предимство на отглеждането на закрито е, че то позволява да се намали консумацията на вода – с 30 до 40 %, а също така и на торове.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тъмната страна на високотехнологичното земеделие

Подгответе се за сеитбата на сладка царевица

20-те култури, които не изискват големи площи, но носят пари