Отзивите за т.нар. луд мед, който самата Агата Кристи споменава в един от криминалните си романи - “Призраци във Венеция”, са противоречиви, но това не пречи на Байрям Демирджилер да продължава да го произвежда. Като всяка друга храна, и при този мед важна е мярката, съобщава TV5 Monde. 

Син мед - новият хит на пазара

Медът от рододендрон, познат като луд мед, има много почитатели. В него мнозина виждат природен лек при сърцебиене, стомашни болки или импотентност. Всяка година обаче консумацията му вкарва немалко хора в болница. В твърде големи количества той може да понижи твърде много кръвното налягане, води до световъртеж, припадъци и халюцинации. 

Моят мед никога не е създавал проблеми, казва категорично Байрям Демирджилер. 

В добри години 50-годишният мъж извлича до 350 кг луд мед от кошерите си, наредени в поле под гора на надморска височина от 1000 метра в зелените планини на провинция Ризе, в североизточна Турция. Именно на тези склонове с изглед към Черно море, в Понтийските Алпи, расте подвид рододендрон с лилави цветя, ценени от пчелите и пълни със сивотоксин - невротоксин, който придава на лудия мед различни свойства, особено халюциногенни.

Този ​​мед е много добър за хора, страдащи от хипертония. Имам приятели, които го използват за тази цел, казва Мустафа Огуз Алпарслан. Той има кошери на 400 метра над тези на Байрам, защитени от похотта на мечките с електрическа ограда.

Медът от рододендрон, консумиран в твърде големи количества, може да причини ниско кръвно налягане, предупреждава пчеларят. Той винаги тества готовия мед, щом го извади от кошера.  

Отравянето с луд мед е документирано от древни времена. Гръцкият историк Страбон, роден в региона на Черно море, съобщава как съюзници на крал Митридат, във война с Рим, „унищожиха три кохорти на Помпей“, като поставиха „гърнета с луд мед“ по пътя им.

През август 2022 г. в провинция Дюздже, на 800 километра западно от Ризе на Черно море, млада кафява мечка беше открита припаднала близо до пчелни кошери, отровена с луд мед, според заключенията на Министерството на земеделието и горите.

Професор Абдулкадир Гюндюз, лекар по спешна помощ, казва, че всяка година приема между 30  и 100 отровени пациенти само в болницата си в Трабзон. Той смята, че случаите може да са много повече.

Ако месеците май и юни са слънчеви, пчелите в района много се възползват от рододендроните, което прави меда им по-отровен, казва лекарят. Над 80% от отровените пациенти са мъже над 50 години, които са го консумирали, защото вярват, че ще повиши сексуалната им потентност. 

Неджметин Чолак  продава луд мед от години. Той препоръчва по една супена лъжица на празен стомах за възрастни. Като предпазна мярка търговецът държи своя луд мед в резерв за няколко месеца, докато токсичните му свойства изчезнат, след което го опитва сам, преди да го продаде за 55 евро за килограм (1950 турски лири).Вижте още:

Ако вносът спре: За колко време ще ни стигнат българските плодове, мляко и месо?

Пчелар: Сушата ще повлияе на добивите от мед тази година

Как се прави мед, достоен за папа Франциск