New Growing System е испанска компания, която произвежда висящи хидропонни системи с функция ротация за отглеждане на ягоди. Системата е замислена така, че да осигурява по-висока продуктивност и ефективно използване на ресурсите. В сърцевината й лежи патентована технология за автоматично регулиране на височината на редовете, информира Aggeek.

Доходоносни соларни паркове превземат плодородните земеделски земи

Хидропонната система с ротиращи се редове е сред последните продукти на компанията. Тя привлича погледите на хиляди фермери по света, които търсят начини да модернизират производството си и да отговарят на променящите се пазарни условия.  

Технологията има няколко предимства, сред които икономия на вода и други ресурси, рационално използване на пространството в оранжерията, увеличаване на качествените и количествените характеристики на реколтата и подобрена ергономия на работните процеси.

Изчислено е, че отглеждането на ягоди по този начин увеличава доходите и удвоява обема на производството. И за да не бъдем голословни, ще посочим няколко параметъра. Опитът на компанията сочи, че в оранжерия с площ 1 ха с помощта на тази система може да се отглеждат до 300 000 растения, използвайки само естествено осветление. Въпреки че плътността на насажденията е до 5 пъти по-висока от обичайната, всяко едно от тях получава достатъчно светлина. Като резултат реколтата е еднородна.

Колко вода се пести?

Системата на испанската компания е затворена. Това позволява да се намали разходът на вода. В зависимост от сорта може да се постигне производство на 1 кг ягоди с 45-60 литра вода. При традиционната технология за същата реколта са необходими 150-180 литра.

Пестенето на вода изисква и по-малко торове, което допълнително съкращава разходите за производство.

Работи се в по-комфортни условия

Начинът на разполагане на редовете във височина, която може да се регулира, спомага за създаването на работна обстановка, която е по-комфортна. На работниците в оранжерията не им се налага да клечат. Това намалява тяхната умора и повишава продуктивността.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ягодоплодни: Отглеждане на висока леха и с мулчиращо фолио

Семейна ферма за ягоди с отлични добиви без пестициди и минерални торове 

Първите български ягоди излизат на пазара до дни