Дни преди Великден и Гергьовден се оказва, че българското агнешко месо най-вероятно няма да може да задоволи вътрешния ни пазар. Търсенето е огромно, а нереализирани агнета вече не останаха. 

Пролетни тревоги: Каква ще е цената на гергьовските агнета?

Това стана ясно по време на уебинар, организиран от Агри.БГ, на тема “Овцевъдство и козевъдство в преходния период на ОСП”, част от кампанията  „ОСП работи за нас: Остани на линия!“ на AgriGate MediaИнститута за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт

“Ръководството на една от големите вериги ми се обади да съобщи, че няма да имат агнета, които да предложат на клиентите си, за да посрещнат празника. Това е малко неприятно, тъй като нашето прекомерно желание да няма останали агнета след празниците и те да бъдат платени добре, може да се окаже нож с две остриета. Представете си, че софиянци останат без агнешко за празниците. Тогава малко трудно ще обясним трябва ли да има внос или не трябва”, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От 7 април държавата отпусна 1 млн. лв. за реализация на българско агнешко месо в кланиците. С помощта се дава възможност животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени. Както Агри.БГ вече писа единичната ставка е в размер на 7 лв. за закупено и заклано 1 агне/яре. А за да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от земеделските стопани агнета или ярета на цена не по-ниска от 5.50 лв./кг. живо тегло без ДДС.

Овцевъди искат държавна помощ за нереализирани агнета

Малко след анонсирането на помощта от НОКА поискаха държавна помощ за нереализирани агнета. Тогава фермерите бяха притеснени от ниските цени на агнешкото и неголямото търсене. Дни по-късно виждаме, че тези опасения са били несъстоятелни.

“Това, което имаме като обратна информация е, че почти няма агнета на пазара, а търсенето е голямо. Живото тегло в гоцеделчевска кланица в момента е в размер на 6.50 лв /кг живо тегло на едро + ДДС.  

Отделно от това, колеги споделят, че продават агнета трупно тегло по 14 лв / кг + ДДС към търговската мрежа. Не знам дали това е добра или лоша новина. След празниците ще правим анализ и ще видим кое от двете е”, добави Караколев.

Според Янка Попова - съпредседател на НОКА, това са едни нормални пазарни процеси.

“Какво значи, ако към момента не можем да задоволим вътрешното търсене? Това означава, че ние трябва да растем в поголовието. Така се развиват нещата, а не изкуствено и отгоре чрез субсидии, с които да се залага тенденцията, в която трябва да се развива сектора.

И ако ние в момента имаме това малко вътрешно производство и не можем да задоволим нашето собствено вътрешно потребление, означава, че поговолието, с което разполага страната е изключително малко. А то се държи там, толкова ниско, защото субсидийното подпомагане не е релевантно. И така чрез субсидиите бъркаме търсенето и предлагането.

Ето я картината в момента - има търсене и няма достатъчно предлагане. В една нормална пазарна ситуация това означава, че догодина пазарът трябва да се нагоди да предложи необходимото. А как ще го предложи, ако заложим на местното? Ние просто трябва да покачваме поголовието, с което разполага страната, а там имаме един огромен потенциал, който съсипахме в годините на демокрация”, заключи Попова.

Д-р Евгения Ачкаканова от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс също потвърди мнението на Янка Попова. 

“Категорично съм съгласна с това, че трябва да се работи за увеличаване на поголовието. Във фермите, с които работя, няма нито едно останало агне. Дори се наложи да търся агнета за познати и се оказва, че няма. Всичко е реализирано и договорено и няма да останат нереализирани агнета така, както се говореше”, обясни Ачкаканова.

Експертът подкрепя и държавната помощ за кланиците, но с условието, че защитната цена към фермерите бъде повишена.

“Аз смятам, че 5.50 лв /кг живо тегло е изключително ниска цена за нашите фермери. Голяма част от тях не са регистрирани по ДДС и това се използва от кланиците. Действително се плаща точно 5,50 лв/кг, а дори в някои случаи се предлага и по-ниска цена, тъй като кланицата трябва да си формира или оправдае по-високи разходи и затова не може да даде тази минимална защитна цена. 

Смятам, че фермерите имат нужда от тази подкрепа. Когато те имат икономическата изгода за реализацията на своята продукция, те самите съвсем обосновано ще поискат да увеличат поголовието на животните, които отглеждат. Това е посоката към която трябва да вървим - да стимулираме нашите фермери. А ще ги стимулираме тогава, когато им покажем, че те могат да имат и икономическа изгода от животните, които отглеждат и с които работят”, заключи Ачкаканова.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg