Кампанията за директни плащания 2016 г., която стартира от 1-ви март, надгражда старата кампания с въвеждането на изискването за географско правно основание на база, на която земеделците ще завяват площите си за подпомагане. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия на тема „Новата ОСП – една година по-късно. Първите ефекти. Предизвикателства през 2016 година“, съобщиха от Министерството на земеделието. По думите му, именно това е пътят,  по който следва да се върви при въвеждане на тази базова справедливост в подпомагането.
 
„Ние посочваме на всеки един бенефициент геометрията на площите, за които той има правно основание, в рамките на които могат да бъдат заявявани площите за подпомагане. Само за миналата година чрез въвеждането му не изплатихме 100  млн. лв. за площи, които не бяха покрити с валидно основание. В момента те са в общия пакет и ставката нa всеки ползвател е увеличена на база на тази редукция от неполучени субсидии за тези площи“, подчерта заместник-министър Грудев.
 
Той допълни, че в настоящата кампания ще има допълнителна комуникация с всеки един ползвател, който подаде заявление за подпомагане. „Преди подаване на заявлението всеки един бенефициент ще получава уведомително писмо. То ще има за цел да се отстранят всички грешки, които системата отчита по самото кандидатстване“, уточни Васил Грудев.
 
Заместник-министърът отбеляза, че интересът за инвестиции в земеделието чрез финансовите инструменти на Общата селскостопанска политика (ОСП) надхвърля в пъти възможностите, които страната ни има като финансова рамка за подпомагане. Васил Грудев допълни, че промените във финансовите условия до 2020 г. са продиктувани от желанието да се подкрепя реалният бизнес и да се елиминират спекулативните проекти.
 
„В ОСП до 2020 г. е заложен основният принцип за изравняване на конкурентоспособността. Интензивните отрасли, които загубиха своята конкурентност и трябва да бъдат подкрепяни са плодове, зеленчуци, животновъдство и биологично производство“, категоричен бе Грудев.
 
В дискусията участие взеха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, доц. д-р Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, както и експерти от МЗХ и ДФЗ.