Към този момент само 46% от стопаните, отглеждащи рози, имат договори в общинските служби по земеделие с дестилериите за изкупуване на цвят. Всички останали рискуват да не им бъде изкупена продукцията. Това заяви Петър Симеонов, зам.-председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България” (ПАРБ), пред „Монитор“.

Задава се късна и къса кампания по бране на розовия цвят

По думите му освен масовата изкупна цена от 1,60 лв.кг на пазара има и предложения от прекупвачи за по 1,20 лв., “На по-ниската изкупна цена обикновено се съгласяват стопаните, имащи малки ниви с рози до 5 дка, които си ги берат сами”, коментира Симеонов и добави:

„Успяхме да уредим държавна субсидия от 30 ст. за кг за преработвателите. Тя обаче няма да може да се ползва от повечето тях, защото има условие да изкупят поне 70% от количеството, което са преработили през миналата година. Може би само 2-3 от розоварните ще използват тази мярка. Общо дестилериите в България са 48. Някои от тях, може би около 5, няма да работят през тази кампания. Други пък ще са натоварени много по-малко - на 30-40%,защото имат застояла продукция. Никой обаче не знае колко е непродаденото розово масло“.

Браншовият представител заяви, че в следващите дни от асоциацията ще се опитат да се срещнат със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков, защото не се знае какво ще правят хората без договори за изкупуване. Пред Агри.БГ председателят на ПАРБ Христо Николов вече сподели, че в сектора се очаква една късна и къса беритбена кампания. Според Симеонов добивът тази година ще е между 7000 и 10 000 т., а субсидията ще бъде използвана за едва 1500 до 2000 т от реколтата. 

За останалите изкупени количества цената пак ще остане 1,60 лв. Освен това част от дестилериите не са се разплатили за изкупен цвят и за минали кампании. Затова трябва помощ, за да бъдат запазени насажденията, поясни той.

За сравнение през 2020 г. от аграрното министерство отчитат, че средният добив от маслодайна роза е бил 315 кг/дка, а средната изкупна цена - 2,04 лв./кг. Спред хора от бранша страната ни пласира едва половината от произведената годишно продукция от маслодайна роза. Очаква се тази година повечето производители да започнат беритбите след 20 май, което е с две седмици по-късно от предишните кампании.

“Засега състоянието на розите е добро, но заради студеното време се развиват по-бавно”, заяви доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Тя предполага, че ще има по-голямо предлагане на цвят и разкопаване на насаждения. Петър Симеонов обаче смята, че голяма част от насажденията не са в добро състояние. 

Поне 70% от стопаните не са имали пари да правят есенно наторяване на нивите си. Хората не са имали пари да ги подрязват. Има и ръжда по тях. Затова и насажденията масово се изоставят, което крие рискове от спад на добивите и понижаване на качеството на розовото масло. От 50 000 дка официално регистрирани площи с маслодайна роза едва 10 000 са подновени. Останалите стопани чакат как ще мине тазгодишната кампания, която ще бъде по-трудна от 2020 г. Колеги се шегуват да не станем от страна на розите - страна на бодлите“, заяви за финал браншовикът, имайки предвид изказване, направено пред Агри.БГ.