Преди повече от век Житницата на България става център на кървави събития, свързани с въведения от правителството данък натурален десятък.

По-високите цени на зърното: Дали са причина за задоволство?

1800 жители на Крайморска Добруджа се вдигат на бунт преди 121 години срещу въведения налог, по силата на който една десета част от земеделската продукция и наличния домашен добитък отиват за правителството.

Кулминацията на въоръжените сблъсъци между властта и местното население е на 1 юни 1900 г. Убитите в Дуранкулашките протести са 90 души, а ранените – над 350 души. В памет на героичния селски бунт и загиналите в него днес е издигнат Паметник на въстаналия селянин - бос, с вдигнат юмрук, пазещ сноп жито.

Историческите данни разказват, че още през май 1900 г. жителите на селата край Балчик и Шабла отказват да подадат декларации за размера на посевите си, въз основа на които трябва да им бъде начислен натуралният данък. Това не остава без последствие и месец по-късно в Крайморска Добруджа пристига войска. Селата са обкръжени, следват репресии и арести. Заловените живи бунтовници са поведени към Балчик, но местното население се вдига да ги освободи. Така в района на Дуранкулак на 1 юни войниците нападат тълпата. Загиват 90 селяни, стотици са ранените. 

Заради Дуранкулашкото въстание срещу десятъка, в цяла Североизточна България е въведено военно положение. Местните земеделци със сила са принудени да декларират облагаемата си продукция. Наложеният десятък и репресиите стават причина за оставки и смяна на правителството. Така Дуранкулашките бунтове постигат целта си - новата власт премахва задължителния натурален налог.
За да почетат героизма на добруджанци, жителите на община Шабла поднесоха венци и цветя на Паметника на въстаналия селянин, а свещеници отслужиха панихида за загиналите.