Преброяването на земеделските стопанства върви по график и ще приключи в законово определения срок 30 ноември, това обявиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Това било и заключението на шефовете на 28-е областни дирекции "Земеделие", които организираха работна среща за хода на кампанията и набелязаха дейностите до нейното приключване.

 


Срещата се проведе на 15 и 16 октомври в Трявна. На нея е бил изнесен междинен доклад за събраните до момента данни и бяха съпоставени с резултатите от последното преброяване през 2003 г.

 


По предварителни наблюдения голяма част от собствениците на земя, които преди седем години сами са обработвали земята, сега са я отдали под аренда, в резултат на което се получава окрупняване на обработваемите парцели. Силно намалял е и броят на отглежданите животни. Това са част от кконстатациите, направени в Трявна. От агроминистерството допълват, че експертите са обсъдили и технически въпроси, свързани с обобщаването на данните и извършването на последващия контрол.
Изводът - до този момент кампанията върви нормално и не са засечени случаи на отказ на информация от страна на анкетирани производители.

 


Справка за преброяването в Плевенска област, обаче, показва, че тенденция към закъсняване има и опасенията, че сроковете няма да бъдат спазени са сериозни. До момента в Плевенско преброяването е приключило само в едно село, до 17 октомври в "Агростатистиката" в Плевен са постъпили 8 000 анкети. При 38 000 земеделски стопанства, регистрирани при преброяването през 2003 година, към момента трябваше да имаме поне 15 000 анкетирани, пресмята пред репортер на Фермер.БГ Николай Стоянов, главен експерт агростатистика в Плевен. "Контрольорите тичат постоянно, но анкетьорите не си вършат качествено работата", коментира агроекспертът.

 


Начинът да се "хване" земята е да бъдат анкетирани големите арендатори, които държат огромната част от земята. Затова починът - макар и негласен е да се преброят първо и задължително кооперации и арендатори, а бабите с кокошките - ако остане време.