На първи февруари празнуваме Трифон Зарезан (по нов стил). Празникът отбелязваме и на 14 февруари по стар стил. Православният празник е в чест на свети Трифон. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Освен лозарите днес празнуват градинарите и кръчмарите.
 
На този ден се изпълняват редица ритуали. Рано сутринта стопанката омесва хляб- пресен или квасник. Готви се и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слагат питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване”. След него всички се събират и избират Царя на лозята. Едва тогава започват тържествата. Царят е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.
 
Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.