По традиция в края на месец юни Кюстендил е домакин на Празник на черешата. Всяка година партньор на Община Кюстендил в организирането и провеждането на празника е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион.

 

През тази година Празникът на черешата ще се проведе на 27 и 28 юни. В първия ден ще бъде открита изложба-базар на череши и черешови произведения, в която ще участват занаятчии и производители от региона. След официалното откриване екипът на Института по земеделие ще представи перспективни сортове череши за страната и района.

 

Във втория ден на празника ще се проведе и конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд. По традиция директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов е председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

 

„Два поредни дни от месец юни се посвещават на “Празника на черешата”, който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”, информират организаторите.

 

В рамките на Празника на черешата 2014 ще се проведе и двудневен фолклорен празник „Черешчица род родила“.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!