Съюз на фермери – Струма, от град Кресна, съвместно с „Асоциация за автохтонни породи кози в България”, „БДОБР Семпервива”, „Международна асоциация Kаракачанско куче”, ХРАН КООП и Община Кресна oрганизират VI - ти пролетен празник на животновъдството и земеделието.
 
 
Това е празник на българските изконни традиции и пасторална култура, оригиналните български породи и сортове, традиционните фермерски продукти. Бележи настъпването на пролетта и активната земеделска дейност, а също така е и празник на българската природа. 
 
Празникът ще се проведе на Международния ден на Земята -  22 април и ще е част от проявите, с които България ще отбележи тази дата.
 
 
Проявата се утвърди като най-мащабното агроеко изложение в Югозападна България.
Специални гости на празника ще са народната певица Валя Балканска и гайдарът Петър Янев.
 
Съществува пряка връзка между старите, автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група.
 
 
Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често, следствие на това се „раждат” продукти имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество.
 
В днешно време пазара е залят от подобни фалшификати, които в повечето случаи са и вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация би следвало да полага усилия за да съхрани културната си идентичност. Пролетния празник на животновъдството и земеделието в град Кресна е сериозна стъпка в посока на тези усилия.
 
    
 
По време на събитието ще бъдат показани оригиналните форми на  стари местни (автохтонни) породи. На празника ще могат да се видят древните Каракачански овце –признати за една от най-старите и примитивни породи овце в Европа.  Посетителите ще видят на живо автентични работни Каракачански кучета. 
 
Калоферските дългокосмести кози ще представят феноменалната дължина на козината си. Български витороги дългокосмести кози пък ще демонстрират уникалните си спираловидни рога. Производители на натурални храни и напитки ще представят оригиналните си продукти.
 
Всички участници и гости ще могат да се насладят на автентичните фолклорни изпълнения, както и на неповторимата атмосфера създадена от групата на бабуджерите. Това е един празник зареден с много емоция и жизненост.
 
   
 
В рамките на празника ще се проведат: 
VI -та Национална изложба на стари български породи кози
Парад на най-добрите пръчове и кози от породите Калоферска дългокосместа и Българска виторога дългокосместа. 
Представяне на Каракачански овце и Каракачански кучета
Представяне на редки, автохтонни породи домашни животни
Представяне на продукти на местни земеделски производители
Базар на традиционни, натурални и био продукти 
Представяне на занаяти и традиции
Техника, технологии и препарати в помощ на фермера
Демонстрации на методи за защита на домашни животни
Представяне на зелени идеи и инициaтиви от Природозащитни организации
Забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата
Жива музика – автентичен български фолклор
Томбола със специални награди
 
 
Официалното откриване на празника е в 10.30 ч, а мястото е Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е79.