Трети Пролетен празник на животновъдството и земеделието ще се проведе в Кресна на 5 април 2014 г., организиран от Съюз на фермери - Струма, гр. Кресна в партньорство с Асоциация за автохтонни породи кози в България, Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие - Семпервива и Международна асоциация каракачанско куче, Сдружение за дива природа „Балкани“, Развъдна асоциация за местни породи овце, Конвивиуми на Slow Food, Училище за природа – Влахи.

 

Проявата вече се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България. Събитието ще е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност и е празник на българската природа.

 

„Съществува пряка връзка между старите автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно етническа група. Загубата на дори един такъв сорт или порода оцелели от миналото автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често, следствие на това се „раждат” продукти, имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество.

 

В днешно време пазара е залят от такива фалшификати, които в повечето са вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация полага усилия да съхрани културната си идентичност на фона на глобализацията. Пролетния празник на земеделието и животновъдството в Кресна е сериозна стъпка в тези усилия“, заявиха за Фермер.БГ организаторите на предстоящия празник.

 

Като официални гости са поканени ръководството и представители на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

 

В рамките на празника се предвижда да се проведат:

- III-та Национална изложба на оригинални български породи кози;

- Национална изложба на Каракачански кучета;

- Регионално изложение на редки,автохтонни породи домашни животни;

- Демонстарции на методи за защита на домашни животни;

- Представяне на продукти на местни земеделски производители;

- Представяне на натурални и био-продукти;

- Представяне на местни занаяти и традиции;

- Дегустации на натурални храни и напитки;

- Забавни игри за малки и големи деца на тема опазване на природата;

- Жива музика - автентични фолклорни изпълнители;

- Томбола с големи награди.

 

Официалното откриване на празника е в 10.00 часа в гр. Кресна, област Благоевград, непосредствено до път Е79 за Кулата.

 

ПРОГРАМА НА ПРОЛЕТНИЯ ПРАЗНИК НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗЕМЕДЕЛИЕТО

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!