Най-вкусните пъпеши се отглеждат в района на село Българево, община Каварна. В землището на населеното място се отглеждат близо 400 дка. Това е причината там да се подготвя 12-тия Фестивал пъпеша, който ще събере производители и любители на сладкия плод, съобщи кметът на населеното място Георги Янев. Празникът тази година ще се проведе в два поредни – 23 и 24 юли. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

На площада отново ще се проведе състезание за най-голям и най-сладък пъпеш, а спечелилите ще получат специални отличия. Очаква се оспорвана да бъде надпреварата за титлата „Пъпешар на годината“. Разбира се, ще бъдат отличени и производителите, осигурили както най-тежкия, така и най-вкусния пъпеш, награди ще има за най-младия и най-възрастния стопанин. Ежегодно стопаните представят на Фестивала вкусни, сочни, големи, сладки, ароматни пъпеши от различни сортове.

По традиция празникът ще бъде съпътстван от кулинарна изложба „Пъпешови фантазии“, която ще разкрие невероятните вкусови качества на меденото изкушение. Освен карвинг декорации и различни десерти, гостите ще имат възможност да видят и различни ястия с пъпеш. 

През втория ден от празничния Фестивал ще се забавляват предимно децата, за които са предвидени множество игри, танци и забавления. Организатори на традиционния празник са община Каварна, кметството на село Българево и читалището.