Празник на плодородието Кюстендил 2008 ще се проведе на 15, 16 и 17 октомври, съобщиха за Fermer.BG от община Кюстендил. Посетителите на празника ще могат да видят изложение на селскостопански машини и уреди, както и да чуят за новостите в земеделието. Гостите ще могат да опитат разнообразието на плодовете, които има кюстендилският край.

Излагането на плодовете на овощарския труд в България започва именно от град Кюстендил през далечната 1896 година, когато е учредена първата национална овощарска изложба, като Кюстендил получава званието „майка на българското овощарство”.

Празникът ще бъде открит на 15 октомври от 16.30 часа на пл. „Велбъжд”. На 16 октомври от 14.00 във Възрожденско училище ще бъдат представени новостите в земеделието, а по-късно от 16.00 часа на : пл. „Велбъжд” ще бъде открита на изложба на селскостопански уреди.

За третия ден на карнавала на плодородието организаторите са предвидили връчване на майсторски свидетелства и връчване на призовете за: най- голяма ябълка, най- атрактивен плод, най- красиво аранжирана маса. Награждаването ще се състои от 16.00 на пл. „Велбъжд” в Кюстендил. Час по-късно там ще започне и музикална програма със специално участие на народната певица Гуна Иванова.