На 29 септември в център "Идея Вита" в София ще се проведе празник на лимеца – най-древният сорт пшеница. Целта на събитието е повече хора да се запознаят с предимствата на лимеца, информират организаторите. Празникът ще започне в 10 ч с лекции и дискусия за историята и полезността на най-древната житна култура. След това ще има дискусия за възможностите и начините за употреба на лимеца като ще бъдат споделени разнообразни идеи и рецепти, а в обедната почивка е предвидена дегустация на ястия с лимец.

 

В следобедните часове празникът ще продължи със среща с трима производители, които ще представят три различни модела и подхода за отглеждане на лимец. След това ще отвори врати кулинарна работилница, в която ще бъдат показани замесване на хляб, подготвяне на кълнове, приготвяне на смути и приготвяне на брашно от лимец. Участниците ще имат възможност в рамките на предстоящия Празник на лимеца да научат повече да тази култура, да опитат вкуса му с различни ястия или да обмените опит със специалисти в областта.

 

ПРОГРАМА

 

9:45 – 10:00 – Откриване

 

10:00 – 11:00 – Запознаване с лимеца
Лекции и дискусия за историята и полезността на най-древната житна култура

 

11:00 – 11:20 – Почивка

 

11:20 – 12:40 – Възможности и начини за употреба на лимеца
Споделяне на разнообразни идеи и рецепти – здравословни и вкусни

 

12:40 – 14:20 – Обедна почивка
Дегустация на ястия с лимец

 

14:20 – 15:30 – Как се отглежда лимец
Среща с трима производители, три различни модела и подхода за отглеждане. Дискусия и обсъждане

 

15:30 – 15:50 – Следобедна почивка

 

15:50 – 16:50 – Кулинарна работилница
Замесване на хляб, подготвяне на кълнове, приготвяне на смути и приготвяне на брашно – демонстрации

 

17:00 – 17:30 – Обобщение и завършване

 

17:40 – 18:00 – Песни, хора, разговори

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!