Уникална птицеферма за отглеждане на щастливи кокошки изграждат в еленското село Марян. Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена.

Чифлик Ливади: Пасищно животновъдство без химия

В продължение на година и половина в нея 500 кокошки ще се угояват и отглеждат по т.нар. американски метод. Пернатите по цял ден ще могат да похапват и да се разхождат на свобода в двор с площ 250 кв.м. За да не напуснат кокошките двора, както и за да не влизат при тях хищници: лисици, чакали и домашни кучета, дворът е ограден с електропастири. Проектът за строежа на „възрожденския кокошарник” вече е съгласуван и одобрен от общинската администрация в град Елена. Хората в Марян посрещат с чувство за хумор идеята за новата птицеферма.

„Досега бяхме известни с това, че сме едно от най-старите селища в региона, че оттук е минала сестрата на Иван Шишман – Кера Тамара на път за султанския харем и с това, че тук преди 10 години тогавашния американски посланик Джеймс Пардю пи еленска сливова ракия. Що сега пък да не станем известни и с едни от първите свободни кокошки в България”, шегуват се местните зевзеци, цитирани от politika.bg. 

Американският метод на отглеждане на кокошки е изцяло без клетки и засега е приет за единствено задължителен в пет щата: Масачузетс, Мичигън, Орегон, Калифорния и Вашингтон. В тези щати е забранена продажбата на птиче месо и яйца от птицеферми, в които кокошките продължават да се отглеждат по остарели и нехуманни според местното селскостопанско законодателство методи, включващи затварянето в метални клетки и непускането на свобода през деня.

Според специалистите в бранша, вкусът на месото и яйцата от свободно отглежданите кокошки бил с много по-високо качество от този на отглежданите в клетка. Освен това, разхождайки се сами на открито пернатите си търсели и необходимите допълнително хранителни вещества от почвата. И не на последно място, разхождащите се на свобода кокошки давали и двойно повече яйца от затворените.