Възстановката на жътвата на лимец – една от най-старите български житни култури, е акцент в петия Фестивал на хляба в Източните Родопи, който се провежда до 28 юли в село Рабово, община Стамболово.
Гостите на фестивала ще могат да видят пътя на хляба от лимец – от жътвата до изпичането му, както и да опитат прясно изпечен хляб от лимец. В рамките на фестивала е предвиден международен пленер на тема: „Биодинамичното земеделие – древна иновация“, „Ломеца – Живия древен символ на Свещено – Действеното Земеия – Делие“.

 


Днес, 27 юли ще бъдат обявени победителите във второто издание на конкурса за най-качествен продукт от лимец.
На 28 юли ще се проведе работна среща на асоцияция „Ломец – производители, преработватели и изследователи“.
Инициатор на фестивала е земеделският производител Петко Ангелов, един от най-активните членове на мрежата на „Новото тракийско злато“. Хлябът от лимец е една от атракциите, които фермерът предлага туристите в с. Рабово.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!