Сдружението „Хора и традиции” и кметство Брежани ще поставят началото на дългоочакваното осъществяване на идеята за семенна база на брежанския кестен, прочут с вкусовите си качества в цялата страна. 
 
Събитието ще се състои на 12 декември, събота, от 13 часа, пише struma.com. Благодарение на хората от селото са събрани здрави кестенови семена, необременени от болести, които са в готовност за засаждане. Инициативата е подкрепена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Благой Стефанов, кмет на село Брежани, които предоставиха опитното поле на училището в селото, почвата е изорана и готова за засаждане.
 
Очаква се да бъдат залесени над 50 дка земи, както и да се създаде научно-изследователско звено и регионален център по кестените. Това обяви председателят на сдружението „Хора и традиции“ Румяна Панова. От сдружението се надяват, че това ще даде възможност за работа и перспективи пред хората на село Брежани. Създаването на разсадник е малка крачка към другата – по-голямата, популяризиране, възстановяване и създаване на нови кестенови гори в Брежани.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!