Директните плащания за Кампания 2015 ще се дават само на базата на правно основание за ползване на земя въпреки липсата на специализиран софтуер. "С наличния софтуер, с указания по Областните дирекции Земеделие и методология ние ще направим Кампания 2015, спазвайки законовото изискване да се подпомагат земеделски производители само на правно основание". Това каза земеделският министър Десислава Танева в отговор на депутатите проф. Светла Бъчварова и Добрин Данев относно прилагането на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.
[news]
Земеделското министерство ще завърши изцяло процесът за Специализирания софтуер през 2015 година.
 
Танева допълни още, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) работят за изготвянето на документите и правилата за това как земеделските производители ще кандидатстват за директни плащания през Кампания 2015 предвид липсата на специализирания софтуер за регистрация на правно основание за земята.
 
Софтуерът, с който се работи в момента „Ферма – Регистър на земеделски земи“ и „Ферма Ползване“ има нужда от надграждане. Такова ще бъде направено, но заради изискванията на Закона за обществените поръчки, няма как то да се случи преди старта на Кампания 2015, поясни министър Танева. Тя допълни още, че през 2015 година МЗХ ще проведе процедура за създаване на единен специализиран фермерски регистър, който да администрира подпомагането на земеделските производители.  
 
Чрез специализирания софтуер е възможно да се предостави информация в текстови и графичен вид относно регистрираните в общинската служба по земеделие правни основания за ползване за всички поземлени имоти към определена дата, независимо от самото основание – собственост, договори, споразумение и др. и данни за ползвателите им.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!