Земеделските производители ще бъдат изключени изцяло от разпоредбите на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, наричан накратко Закон за горивата.

Ново отлагане на регистъра за горивата, фермерите още не са отпаднали от него

Правителството реши това днес, като одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона, стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Така регистрационните режими - националният и персоналните, ще важат единствено за търговците на горива, но не и за земеделските производители, които имат свои бази за зареждане на селскостопанската техника.

„С одобрения проект на закона ще се облекчат изискванията за регистрация, сред които отпадане дейността по временно съхранение или зареждане от земеделски стопанин, намаляване на изискуемия праг за капитал или активи, както и намаляване размера на обезпечението", допълниха от пресслужбата. 

Прецизират се общите и специалните условия за всички дейности, както и необходимите документи за регистрация, отбелязва съобщението.

Според информацията направените изменения и допълнения ще допринесат за ясното и точно прилагане на закона. Те ще помогнат също за това да не се нарушава конкурентната бизнес среда на пазара на горива.

Предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет, подчертаха от правителствената пресслужба.

Законът за горивата беше одобрен от Народното събрание през лятото на 2018 г., като имаше преходни периоди и отлагане на пълното приложение на новите изисквания. 

Последно на 9 октомври тази година парламентът прие срокът за регистрация на търговците на гориво, както и на земеделските производители, които имат складове за зареждане на селскостопанската техника, да се удължи с още три месеца - до 26 януари 2020 г.

Дотогава има достатъчно време гласуваният днес от правителството проект за промени в закона да бъде приет от парламента и фермерите окончателно да бъдат освободени от допълнителните административни тежести, свързани с горивата.