Правителството прие промени по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите  (МЗХГ) по време на последното заседание на Министерския съвет.

Новите директни плащания на площ - какво плаши сектора?

Одобрени бяха промени по плановите показатели „Максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2020 г.” и „Максимален размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2020 г.” по бюджета на МЗХГ. Те са във връзка с начисления по сключените многогодишни договори.

“Предложеният проект на акт на Министерския съвет не води до въздействие върху държавния бюджет. Не са необходими допълнителни разходи, трансфери или други плащания по бюджета на МЗХГ за 2020 г.”, се уточнява в решението.

Отпускането на 2.5 млн. лв. за финансиране на разходи за ДДС по одобрени проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони, също бе гласувано на заседанието.

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за 2020 г. в размер на 2.5 млн. лв. Средствата са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за данък върху добавената стойност на общини по одобрени за подпомагане проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.