Кабинетът на министър-председателя в оставка акад. Николай Денков представи цялостен писмен отчет за свършеното през общо десетте месеца на управление. 

"В последния месец от управлението си редовният кабинет мобилизира всички усилия, за да придвижи най-важните решения в полза на хората и на бизнеса - така че преходът към служебен кабинет да е плавен и държавата да не спира да работи, независимо от усложнената политическа обстановка", пишат от Министерски съвет. 

Правителството отчете над 50% изпълнение на 18-месечната управленска програма и напредък във всички сектори за първите 9 месеца. 

В сектор „Земеделие” се отчита финансовата подкрепа за земеделски стопани. 


От Министерския съвет посочват, че 46 334 малки и средни земеделски стопани са получили от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за Кампания 2023 - при ставка 218,34 лева на хектар.

Това е с 50% повече спрямо Кампания 2022, когато на стопаните бяха изплатени 140,81 лева на хектар. Увеличението на бюджета по интервенцията беше записано в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027. т. нар. преразпределително подпомагане е обвързано със схемата „Основното подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ), по която се субсидират всички допустими за финансиране площи, заявени от земеделските стопани. По тази основна схема през декември миналата година от ДФЗ изплатиха на фермерите над 550 млн. лв.”, се посочва още в отчета на Министерския съвет.

Извън сухата статистика трябва да се отбележи, че се създадоха и няколко ключови Консултативни съвета - по поземлени отношения, по напояване и други.

Още при встъпването си в длъжност министърът на земеделието Кирил Вътев заяви желанието си да разработи и да направи Консултативните съвети с ключова роля в работата на ведомството.

Моделът на Консултативния съвет по зърно е много пълноценен и по него ще изградим подобни съвети за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за техническите култури, за горите и управлението на водите“, обясни преди повече от 9 месеца министър Кирил Вътев. Тогава той подчерта, че екипът в Министерството ще работи усилено, за да постига резултати и допълни, че ще разчита на активното участие на браншовите организации и бизнеса за реализацията им

Субсидиите са за подпомагане и те не могат да бъдат цел. Основната цел трябва да бъде пазарът“, това е основната теза, която министърът повтаря и до днес. 

И тази посока на мислене се споделя от земеделските стопани. Защото и представителите на браншовите организации подчертават, че политика в земеделието се прави не само с пари, а и с далновидно мислене, а то задължително включва и пазарите, и реализацията на произведената продукция

Преди месеца в в публичен видео отчет за извършеното в рамките на правителството министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев обясни, че девет месеца той и екипа му защитават интересите на земеделските производители. 


„Инициирахме изключително важни процеси по възстановяване на напояването”, заяви тогава Вътев. 


Той изтъкна, че за първи път от десетилетия насам беше предприет комплексен подход за възстановяване на поливното земеделие и започна рехабилитация на 24 канала на Напоителни системи. „Напояването е приоритет номер едно в нашата работа, защото без вода добивите са ниски. Достъпът на земеделските производители до поливна вода трябва да бъде задължение на държавата, а не разрешителен режим“, категоричен бе министърът.

Сред другите постигнати цели министър Вътев посочи, че окончателно е утвърден  държавният контрол върху храните, които влизат в България, със заработването на лабораторията за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Тя бе реновирана с  2 млн. лв., осигурени от държавния бюджет и е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения. Камионите вече изчакват само необходимото технологичното време за пробите или около 5-6 часа, вместо 2 дни, както досега, посочи той.

Министър Вътев подчерта, че страната ни продължава да се бори за изравняване на субсидиите между българските производители и тези в старите европейски страни членки. „Защитаваме правото на нашите стопани да не попадат под ударите на нелоялната конкуренция на внос от трети страни“, каза още той.