На днешното заседание на правителството ще бъдат разгледани внесените от земеделското министерство промени в Закона за храните за директна продажба на млечни, месни и други животински продукти от фермите. Това е дългоочакван момент от всички малки ферми, които имат желание директно да продават своята продукция, но досега нямаха законова възможност затова.

Според промените в Закона за храните, малките ферми ще имат възможността да продават директно продукцията си от животински произход на крайни клиенти.Млякото и сиренето могат да се продават само от одобрени от ветеринарномедицинската служба мандри, но не и такива, които са произведени в домашни условия.

Предвижда се още дребните производители да могат да продават малки количества от няколко вида продукти. Такива са месо от птици и зайци, месо от дивеч, пчелни продукти, храни, произведени от животински суровини, добити във фермата. За двукопитните домашни животни и щрауси ще има изискване да бъдат отгледани във фермата, но заклани в лицензирани от закона обекти.

Поправките, които са внесени от земеделското министерство, ще въведат европейска директива, която цели да запази поминъка в малките населени места. Във всички държави от общността има сериозен дисбаланс между ниските изкупни цени на селскостопанските продукти и високите крайни цени на храните в търговската мрежа.

За въвеждането на европейската практика в България се говори още от пролетта на миналата година, когато фермери от екологично чисти райони поискаха от агроминистерството да им бъде разрешен директен достъп до пазара. Според тях производството и продажбите в малки количества на биологично чисти храни ще осигури приходи на жителите на малките села, а освен това ще осигури разнообразие на пазара. Мярката трябва да помогне и за развитието на селския туризъм, елемент от който са традиционни за региона храни.

-

Максимален праг на разрешените количества продажби

- 200 литра сурово мляко дневно (или млечни продукти, произведени от 200 л мляко)
- 360 яйца седмично
- месо от 800 птици месечно
- месо от 2 едри преживни животни месечно
- месо от 200 броя дребни преживни животни годишно
- месо от 4 броя свине месечно

-

Снимка: mlaaden