Правилното и пълноценното хранене на кокошките е най-важното условие за получаването на висока носливост. За тази цел смеските трябва да са добре балансирани по отношение на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества. Дневната дажба на кокошките трябва да е разнообразна и достатъчна по количество. Колкото по-пълноценна, разнообразна и достатъчна по количество е храната на кокошките, толкова по-продължителна може да бъде носливостта им. Тогава кокошките снасят качествени и с висока хранителна стойност яйца.

На кокошките се осигурява по около 115-120 г концентриран фураж на птица дневно, който се дава във вид на брашнена или на брашнена и зърнена смеска. Количеството на смеската се увеличава с 10-18%, когато се хранят кокошки от общоползвателно и бройлерно направление (от породите Нюхемпшир, Родайланд, Старозагорска червена кокошка, Плимутрок и Корниш).

Най-правилно е кокошките да се хранят с брашнени смески. Те са предвидени за три различни фази на носливост: първа - начална фаза на носливост със 17 до 17,5% съдържание на протеин, втора - средна фаза на носливост с 16% протеин, и трета крайна фаза на носливост - с 15,5% протеин.

В зависимост от наличните фуражи отделните компоненти може да се заменят или допълнят с други с цел да се осигури балансирано или икономически изгодно хранене.

Кокошките трябва да имат винаги на разположение прясна и чиста вода за пиене. През зимата не трябва да се допуска замръзване на водата в поилките.

Вижте още:

Нюхемпшир - порода кокошки, снасящи яйца с кафяв цвят на черупката

Хранене на подрастващи родители бройлерно направление

Размножаване на птиците