Доматите като основна култура се отглеждат за ранно, средно ранно и късно полско производство. Регулирането на растежа им има съществено значение за ранозрелостта, общия добив и качеството на плодовете. Независимо от богатия опит и традиции в отглеждане на домати, все още се допускат грешки при извършването на вегетативните операции. Ето защо, когато растенията са в най-активен растеж, трябва да се обърне внимание на някои особености при извършването им.

Ранни домати

Отглеждат се едностъблено с редовно отстраняване на колтуците още когато те достигнат дължина 3-5 см. При сортовете Балка, Марица 25, Балкан, Лука и други, които са склонни към самозадънване при колтученето не се отстранява най-горното разклонение по стъблото. Чрез него може да се възстанови нарастването и да се оформи продължител на стъблото. При тази група сортове домати, ако изресяването в първо и второ съцветие е силно, може в зоната под четвъртото и петото съцветие да се остави колтук с 1-2 съцветия по него. Върхът на ранните домати се отстранява 55-60 дни преди крайния срок на прибирането.

Средно ранни домати

Когато те се отглеждат на опорна конструкция, колтученето най-общо е сходно с това при ранните домати. Много от тези сортове са с ограничен растеж (детерминантни) и се отглеждат без закрепващи конструкции.

При тях колтученето може да се избегне напълно, особено при дребноплодните сортове.

За сортове с по-едри плодове, салатен тип, като Миляна, Хелиос, Дружба 1300, Слава и други може да се приложи известно регулиране на растежа - еднократно колтучене с отстраняване на разклоненията в приземната част на стъблото. Това води до получаването на по-едри плодове, по-равномерно оцветени и по-плътни, а първата беритба настъпва с 10-12 дни по-рано.

Късни домати

Растенията, особено при сорт Кристи, трябва, да се формират двустъблено.

За целта колтукът под първото съцветие не се отстранява и той се обособява като второ стъбло. Това спомага в насаждението да се поддържа по-умерено висока температура и по-висока относителна влажност. Добивът се повишава и се получават повече стандартни плодове.

Растежният връх се отстранява около 70 дни преди падането на първите слани. Ако в такова производство се включат детерминантни сортове, добре е растенията да се формират както при средно ранните домати за сортовете от тази група.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се борим с болестите причинени от патогенни бактерии по доматите

Отглеждане на ранни домати в полиетиленови оранжерии

Началото на месец май е най-подходящото време за изнасянето на доматения разсад на открито