В студените месеци на годината е важно да се обърне специално внимание на спазването на температурния режим при малките прасенца

8 съвета как да намалим антибиотиците, които даваме на прасенцата

Една от основните причини за увеличената смъртност при новородените прасенца е неправилното използване и регулиране на топлината в родилните помещения, обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

При подготовката на родилните помещения е необходимо винаги да се проверява температурата - както в цялата сграда, така и на местата, определени за спане на прасенцата във всеки отделен бокс. 

Оптималната температура в сградата трябва да е 18-22 градуса, а в бокса под отоплителните лампи трябва да се поддържат 32-34 градуса, когато лампите са включени

След засукване прасенцата обикновено имат инстинкта да заспиват в близост до майките си. Важно е те да се приучават да заспиват на определено и затоплено за целта място, като ги преместваме най-малко 2 пъти на ден през първите 2-3 дни от раждането.

Спазването на тази процедура със сигурност ще намали броя на „смачканите“ от майките прасенца. 

За същата цел може да се използва и преграда, която задържа прасенцата в отопляемия ъгъл  за около 30 минути, но в такъв случай се уверете, че те не се претоплят, което би довело до намален прием на мляко.

Препоръчва се използването на дистанционен (инфрачервен) термометър като удобен уред за контрол. Той може да се използва във всеки момент, когато има съмнения за промяна в поведението на прасенцата.

Ако подът на бокса е влажен, ефективно решение би било да се премести цялото прасило в друг бокс, като за превенция се добавят дървени стърготини или други подсушаващи материали в комбинация с подходящата температура.

Спазването на правилния температурен режим на отглеждане на най-малките прасенца е от изключителна важност за техният жизнен старт. Тази практика изисква грижи и внимание от фермера, която се отплаща с високи производствени резултати в следващите етапи от развитието на прасетата.  

Рискове при ниски температури

Причините за това една отоплителна система да не работи ефективно са от различно естество. Сред тях са невключени отоплителни лампи, повредени кабели от гризачи, изгорели крушки, грешки в сензорната система и други.

Чувствителността на прасенцата към температурните промени е изключително голяма.

Оставянето им за повече от 2 часа на по-ниска температура води до фатална загуба на голяма част от телесната им енергията. Прасенцата се борят да запазят телесната си температура, скупчват се едно върху друго, застават близо или върху майките си. 

Козината им е настръхнала, те изглеждат мръсни и често боледуват. Зачестяват проявите на диария, респираторни заболявания, забавя се прирастът им. Най-малките често не оцеляват, а процентът на наранени от свинете-майки прасенца се увеличава поради факта, че те заспиват в близост до тях.

Наличието на влага допълнително може да усложни ситуацията и да намали температурата с 5 до 10 градуса. При тези неблагоприятни условия сукалчетата започват да използват мястото за почивка и храна като тоалетна. Впоследствие дори и при коригиране на температурата този лош навик трудно се преодолява.

Рискове при високи температури

Макар и по-рядко може да се наблюдава и обратният проблем. Температурата може да се окаже твърде висока, поради ниско фиксиране на отоплителните лампи или използването на твърде мощни крушки. Пораснали, прасенцата не се нуждаят от допълнителна топлина.

Когато им е горещо, те спят разпръснати по целия бокс. Поради липса на пространство някои от тях се оказват в близост до майките си, а това отново е предпоставка за наранявания при нейното движение. Тази ситуация често се наблюдава при големи прасила от 13-14 броя новородени.

В такива случаи отоплителните лампи трябва да се изключат или да се регулира тяхната мощност, ако това е възможно.