Домакин на тазседмичното издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ е производителят Асен Йовев от село Ресилово. За 12 часа е запланувана демонстрация на тема „Праскови“, съобщават организаторите. 

Домати розова магия красят фермерския пазар

Традиционно за лятото фермерите са подготвили богат асортимент от свежи плодове и зеленчуци. Очакват се още нова реколта от лешници от Плевенско, домати „Розова магия“ от Русенско и уникално овче мляко от двама братя от Пазарджишко.

Организатори: „Когато идвате на фестивала ни, планирайте. Това е първата и най-лесна стъпка, за да не хабите храна и пари.“

Фондация „Биоселена“, която е сред организаторите на фестивала, стои и зад още едно начинание. На 19 и 20 август тя организира семинар за производители на мляко и млечни продукти, на който ги запозна с добри хигиенни практики във фермерски и занаятчийски мандри.

Събитието бе част от проекта Teacheesy, финансиран от програма Еразъм+ на Европейската комисия, на който фондацията е партньор. Разработени са общо 55 материала – мултимедийни презентации, информационни листове, видеофилми. Част от тях са преведени на 14 езика, включително на български.

Тези инструменти могат да помогнат на производителите да прилагат Европейското ръководство за добри хигиенни практики в своите мандри. Целта е да се уеднаквяват изискванията за хигиена, самоконтрол, лабораторни тестове, водене на документации при фермерското и занаятчийско производство, обясняват от „Биоселена“.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ започва всяка сряда от 10:00 часа пред Министерството на земеделието. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26. Много от тях работят в райони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина с подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.