Всички входни и изходни артерии в Пловдивска област ще бъдат обеззаразявани с дезинфекционният препарат „Вериконт С“, за да не бъде допуснато пренасяне на вируса от нелегалното транспортиране на животни от заразените области в други части на страната.
 
 
Това разпоредиха областният управител Здравко Димитров и директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков във връзка с превантивни мерки за предотвратяване на чумата по животните в областта. Решението беше взето по време на оперативна среща, на която беше обсъдена епизоотичната обстановка в областта, съобщи dariknews.bg. 
Иначе към момента в Пловдивско няма установени огнища на инфекцията, но превантивните мерки имат за цел да бъде стопиран процеса на разпространение, стана ясно още по време на срещата. 
 
Директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков, заяви, че на всички входно-изходни артерии ще бъдат поставени денонощни патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.
 
Утре в Областна администрация Пловдив ще бъде проведена среща, на която ще присъства регионалният министър Николай Нанков и представители на АПИ, на която ще бъде обсъдена епизоотичната обстановка в областта и мерките за предотвратяване на разпространението на болестта.