Свинете, които предпочитат да лежат на лявата си страна, е възможно да страдат от язва, сочи изследване проведено от учени от Института за агро-храни и биологични науки (AFBI) и университета в Куинс Белфаст (QUB). В хода му е установено още, че болните животни са по-малко склонни към вредни навици като хапането на опашка, пише изданието Pig World.

Ще забранят ли отглеждането на животни в клетки?

Учените стигат до тези изводи след като наблюдават внимателно поведението на прасета в продължение на 2 седмици преди да влязат в кланицата. По-късно при обстоен преглед на закланите животни са установени болните от язва сред тях.

Ясна поведенческа разлика между прасетата с и без язва била страната, на която те предпочитали да си почиват. Животните с язва, дори тези с лека такава, лежали на дясната си страна много по-рядко, отколкото прасетата без язва. Този извод противоречи на откритието на шотландски учени, което гласи, че болните от язва прасета избягват да лежат на лявата си страна.

Макар учените да не са ясни каква е причината за това разминаване, те обясняват предпочитането на лявата страна като причина, а не като резултат от язвите, тъй като те може да се развият в рамките на няколко дни.

Смята се, че лежането на лявата страна повишава контакта между стомашните сокове и зоната, която е най-податлива на образуване на язви. Щом се развият седем язви, прасетата започват да избягват почивката на лявата си страна, тъй като контактът между раните и стомашните сокове провокира болка.

В хода на изследването учените са установили още, че прасетата със язва демонстрират по-малко вредни навици. Те по-рядко хапят опашките на другите животни и още по-рядко ушите им.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

"Да спрем АЧС": Вижте изискванията към фермери и ловци

Един човек обслужва 336 животни в месодайна ферма, възможно ли е?

Биосигурност: Редица изисквания към работещите в свинеферми