В разгара на сезона МАДАРА АГРО представя своите нови разработки. Заедно с новите модификации на традиционните машини от продуктовата гама на шуменската фирма, те бяха представени на най-голямото изложение за селскостопанска техника на Балканите – БАТА АГРО 2018. 
 
Машините на МАДАРА АГРО  са разработени в тясно сътрудничество със земеделските стопани, за да отговарят на най-актуалните им нужди. Една от предпочитаните в последно време култури от фермерите е лавандулата.  МАДАРА АГРО предлага две чисто нови свои решения. 
 
Едното е окопният култиватор PRECISE от серията OK4L, който е предназначен за лавандула. Той разполага с култиваторни елементи с размери 42 x 12 мм. 
 
Използва се за окопаване, с и без загърляне и едновременно внасяне на гранулирани азотни торове за подхранване на растенията, посочват от шуменската компания производител. 
 
PRECISE е разработен специално за обработка на междуредията на лавандула, чрез пружинни култиваторни вибростойки, лемежи от борирана стомана и работни органи за отстраняване на плевелите.
 
 
Компактната дискова брана CORMORAN от серия KDB 022 L също е създадена в помощ на стопаните, които имат лавандулови насаждения. Браната има предпазни дъски и два реда дискове Ø 510 mm, като предната секция е с назъбени, а задната – с гладки дискове, CORMORAN се използва за разрохкване на повърхностния слой, рязане и еднородно смесване на растителни остатъци, разрушаване на почвената капилярност, отбелязват шуменските производители.
 
Друг сектор, който напоследък става все по-механизиран е  овощарството. В помощ на стопаните, заети в този сектор МАДАРА АГРО  предложи на изложението в Стара Загора ремарке с хидравлична платформа PRISTA от серията PX 01. 
Това ремарке-платформа е предназначено за резитба, прибиране на реколта в овощни градини и разнообразни дейности, изискващи работа във височина, отбелязват производителите. 
 
Работната височина, заедно с осигурителния парапет, е 3,190 м, като ремаркето разполага с  хидравлична система за вдигане и сваляне на работната платформа и пневматична система за задвижване на 6 броя ножици за резитба на овошките. Дължината на платформата е 5,124 м, а ширината 2,850 м, допълват от компанията.
 
Стопаните могат да попълнят инвентара си и с ротационната мотика SUNRISE серия MR. От МАДАРА АГРО  разказват, че тя е предназначена както за цялостна, така и за междуредова обработка на различни окопни култури, соя и други. Особено ефективно е използването й в региони с недостатъчно влага, както и при всякакви типове почва. Ротационната мотика може да се използва за подготовка на почвата преди сеитба, също така и след сеитба, като по този начин помага да се разпределят равномерно влагата и кислорода, а освен това предотвратява закъснялото израстване на зърното, посочват от шуменската компания и допълват, че  мотиката позволява обработка дори при вече израснало растение, без да го уврежда. 
 
 
Машината е с 6,2 м работна ширина, снабдена е с 36 работни органи с пружинна защита, а общият брой на зъбчатите колела е 72. 
 
МАДАРА АГРО предлага на стопаните и многоредов култиватор HAWK, серия CML. То улеснява обработката на почвата, но земеделските производители могат да разчитат дълго на него, защото машината е с удължен срок на експлоатация. 
Култиваторът увеличава в голяма степен производителността при обработка като спестява повторни преходи по един и същ участък.
 
Работните органи идеално разрохкват следите от трактора, като по този начин напълно се ограничава техния негативен ефект върху сеитбеното легло и се запълват ненужните празнини, обясняват от шуменската компания, като добавят, че работната ширина на култиватора е 9 м, като сгъването при транспорт и разгъването в работно положение се осъществява чрез хидравлика. HAWK  притежава подравняваща дъска със стабилизиращ лост за максимална обработка и контрол на дълбочината. 
 
 
За всякакъв тип почви шуменската компания производител предлага  комбинация от тежка дискова брана и култиватор RAPTOR, серия КМТ. Това съоръжение е предназначено за интензивна обработка на почвата, като раздробява и смесва растителните остатъци с почвата. В помощ на тази операция са назъбените дискове с диаметър 685 мм и култиваторните елементи с пружинна защита. RAPTOR е правилното решение за тежки условия и предоставя възможност за дълбоко разрохкване до 35 см, категорични са от МАДАРА АГРО.
 
Ремаркето за насипни товари DUNAV, серия RNT 6 е най-малкият член на семейството ремаркета за насипни товари на МАДАРА АГРО. То е с полезен товар 6000 кг. и може да бъде теглено от трактор с препоръчителна мощност 60 конски сили. 
 
Това ремарке е създадено специално за земеделски производители, който обработват по-малка площ и нуждите им не изискват големи ремаркета, като по този начин се спестяват разходи. 
 
Традиционно за серията RNT, ремаркето предлага тристранно разтоварване и вграден шнек с хидравлично задвижване, посочиха от компанията. 
 
От МАДАРА АГРО  отбелязват ръст в сключените сделки на изложението в Стара Загора, като правят сравнение с предишната година. Голяма посещаемост на щанда на шуменската компания имаше от страна на чуждестранни земеделци, но и българският интерес не липсваше. 
Освен това от компанията посочват, че марката MADARA става все по-позната и купувана в северната ни съседка – Румъния. А през изминалите месеци фирмата изнесе машини за  Австралия, Молдова и Русия. Вече е стартиран и договорът с Украйна, откъдето също се очаква голям интерес, посочиха от компанията. 
 
Повече информация за портфолиото с машини на компанията може да намерите на madaraagro.com