Как се прави биологично земеделие, какви методи прилагат италианските земеделци и как една биоферма може да съвмести успешно растениевъдство и животновъдство?

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Отговорите на тези въпроси откриха бъдещите фермери от Аграрната гимназия в Добрич след като посетиха биоферма Cascina Santa Brera край Милано.

Визитата им се осъществи по проект „Образование за бъдещето” финансиран от програма „Еразъм +”. Учители и ученици не само се запознаха с процесите в биологичното производство, но и пряко участваха в ежедневните дейности в италианското стопанство. 

Биофермата е специализирана в производството на животинска и растителна продукция, като всичко е подчинено и съобразено с екологичните норми, разказва Божидар Димитров от 10б клас. „През първата седмица се грижех за отоплението като цепих дърва с машина. През втората подготвях почвата за засаждане на ягоди. Извършвах дейности като торене, плевене, окопаване“, споделя бъдещият фермер. Той е събрал в презентация впечатленията си от практиката в биофермата край Милано. 

По време на практическото си обучение младите фермери извършват редица агротехнически дейности като почистване на терени от растителност, насипване с хумусна почва, плевене, окопаване, подхранване и др. Участват в подготовката и засаждането на посадъчен материал. Полагат грижи и за животните във фермата.

Важен урок за учениците от Добрич е „запознанството“ им с машините, използвани в биофермата. За да се стигне до качествено производство на растителна и животинска продукция, фермерите там разчитат на интелигентни системи и приложения. Добричките ученици се включват в техническото обслужване и експлоатацията на съоръженията.

Освен строг работен график, бъдещите фермери успяват да разгледат световно известните исторически и архитектурни забележителности на Милано и региона. Това става възможно благодарение на партньорска организация, чрез която е осъществена практиката в биофермата.