Професионалната гимназия по лозарство и винарство (ПГЛВ) в Плевен стартира новата учебна година с подписан Меморандум, който дава нови възможности за реална връзка между средното и висшето образование в аграрния сектор.

 

Бисерка Илиева, директор на ПГЛВ, заяви за Фермер.БГ, че през месец май е подписан Меморандум между Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на образованието и науката (МОН), Селскостопанска академия (ССА), Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ), Институт по фуражни култури (ИФК), Институтът по царевицата (ИЦ) и ПГ по лозарство и винарство за създаване на Център за аграрно образование и приложна наука с Аграрния университет – Пловдив.

 

„Този образователен център започва да работи от тази учебна година. Центърът най-напред ще функционира като място за провеждане на практически занятия на студентите от Аграрния университет в аграрните институти в Плевенска област и в кооперациите от региона.

 

Идеята е в бъдеще да бъдат създадени съвместни научни колективи за приложна дейност в селското стопанство като създаването на нови сортове, например“, разказа Бисерка Илиева. От следващата учебна година в базите ПГЛВ – Плевен ще се организират магистратури за завършилите бакалавърска степен в Аграрния университет.

 

Илиева не скри амбицията на екипа на професионалната гимназия в бъдеще това сътрудничество да доведе до официалното създаване на филиал на Аграрния университет – Пловдив в Плевен.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!