Много компании в цял свят са фокусирали усилията си върху откриването на алтернатива на механичната борба с плевелите. Интересен подход предлага Traktor Coastal. Тази американска компания е разработила устройството Bug-Vac. С него може да се чистят вредители както от редови култури, така и от полски, информира Farmer.pl.

Как да се справите с вредителите при сливи, ябълки, череши

Принципът на действие на устройството се основава на работата на вентилатори, които засмукват въздуха с голяма сила. По този начин вредителите се отстраняват от растенията. След това въздухът се изхвърля нагоре през система от решетки, които механично увреждат вредителите. Вентилаторите се задвижват хидравлично и използват собствена хидравлика, монтирана на задната триточкова връзка на трактора.

Комплектът от вентилатори е монтиран на челния товарач на трактора, така че работната височина на машината да може лесно да се регулира. Цялата система може да се монтира на хидравлична сгъваема рамка с ширина 5 метра.

Всеки вентилатор е изработен от алуминий, подсилен с неръждаема стомана, което гарантира дългия му живот.

Машината е замислена като инструмент за използване в биологичното земеделие, но може да се използва и в конвенционалното земеделие.

Както подчертава производителят, този тип устройство, тествано в ягодови насаждения, успява да редуцира 98% от вредителите.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Определиха още един опасен плевел за зърнените култури

Агроиновации: Интелигентна джаджа помага на картофопроизводителите

Биологични агенти в помощ на земеделците от Добруджа