Зърнопроизводителите са поставени в абсурдната ситуация да не могат да продават стоката си. С въведената забрана да не излизат кораби, България на практика е затворила границите си и не изнася зърно. Така коментира създаденото напрежение относно блокирането на товарни кораби на българските пристанища Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Ситуацията беше остро критикувана от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която излезе с декларация, в която се обявява срещу „неофициалното и нелегално възпрепятстване на износа на зърно от страната“.  

Министърът на земеделието Иван Иванов отрече в сряда да има издадена заповед за забрана на износ на зърно. 

„Това ще доведе до блокиране на пазара и до неплатежоспособност на сектора. Няма как държава в ЕС да не може да изнася стока и да ограничи свободната търговия. Някой е решил, че така ще натиска зърнопроизводството у нас“, възмущава се Жекова. 

По думите й в момента се вземат панически решения, които вредят единствено и само на собственото ни производство. Обективна причина за спиране на износа на зърно няма. В България има налично количество за следващите три години. „Ние имаме запаси от зърно над 3 млн. тона, но не знам държавата дали го знае. Ако държавата иска да обезпечи продоволствието на българското население, стока има. Има пазарни интервенции, те са разписани. Нека да влязат и да направят пазарна интервенция. Това го могат, това е задължение на държавата“, категорично заяви производителката и допълни, че в момента секторът се опитва да намали щетите, които засягат не само зърнопроизводството, а за цялото селско стопанство на държавата ни. „Цинично е да следим кой какво решение ще вземем. На практика се грижим държавата да не нанесе щети. Според Радостина Жекова забраната за излизане на корабите със зърно от пристанищата не е синхронизирано с бранша.

Освен това положението е доста тревожно, тъй като задържането на зърното обрича на фалити голяма част от зърнопроизводителите. На практика заради кредити банките ще станат собственици на земеделска земя, на машини, техника, бази.

„Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното производство, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна защита и др.), ще е пагубен, поради невъзможност за покриване на разходените вложения. Това ще рефлектира негативно и върху производствения потенциал на следващите реколти от пролетници и есенници, тъй като зърнопроизводителите няма да разполагат с ресурс за възобновяване на селскостопанския цикъл“, се казва още в Декларацията на НАЗ. „Това е унищожение на сектора в труден момент!“, допълва още Радостина Жекова.