Една от причините за промяната в климата и екстремното засушаване през последните години в Добруджа е обезлесяването.

В търсене на решение: Как да запазим влагата в почвата?

Унищожаването на горите и изнасянето на дървения материал има жестоки последствия, за които почти не се говори, алармират агрономи от Добричка област.  

„Дърварската мафия изсече горите в Добруджа и в страната. Това е глобален проблем, засушаването е поголовно", споделя Камен Иванов. 

Агрономът е категоричен, че всяко дърво е своеобразен климатик, температурата под него е много по-ниска, отколкото на открито под слънцето. То предпазва. "При унищожаването на горите ще станем пустиня”, не крие тревогите си Камен Иванов. Той е на мнение, че тези, които секат, било то планово или санитарно, трябва да поемат ангажимент към залесяването на нови гори, за да има, макар и бавно, възстановяване на насажденията.

Според агронома изсичането на горите е с комерсиална цел и без мисъл за бъдещето:

„Проблем не е толкова отоплението на твърдо гориво, а износът на дървен материал към Румъния и към Гърция в колосални размери. Там дървесината е скъпа, а нашата – не. Масовият износ на дървесина е страшен”.

Изсичането на горите обрича на гибел растителния и животински свят, предричат още учените. Това води до тотална промяна – както до липса на дъждове и екстремни горещини, така и до изчезване на животински и растителни видове.

Липсата на дъжд доведе и до катастрофални резултати в Добруджа при прибирането на реколтите от пшеница и слънчоглед през това лято. Резултатите са плачевни - Добрич е сред 5-те области, които са най-силно засегнати от сушата.

Необичайно ниските добиви в най-плодородната част от страната предизвикват много размисли, страсти и анализи. Именно затова започнаха да се чуват гласове за нуждата от тотално опазване на горите и залесяване на нови.  

2 769 проверки са извършили през август в горските територии екипите на Североизточното държавно предприятие. Инспектирани са 656 моторни превозни средства, които са извършвали различни дейности в горите, и са проверени 742 обекта за добив на дървесина. Задържани са 30 пространствени кубика незаконно добити дърва, като при разкриване на нарушенията горските са съставили 33 акта по Закона за горите и Закона за лова. Конфискувана е и една каруца, натоварена с дърва без контролни марки.