През изминалата тежка 2020 г. евролидерите говореха за общи мерки, солидарност и чертаеха едни кризисни бюджети за възстановяване след коронакризата. Възможно ли е обаче идейното обединение в криза, когато кантарът на стандарта не е равен? За новата 2021 г. най-голямото пожелание на фермерите у нас е именно в тази посока – изравняване на субсидиите между държавите членки.

НОКА иска по-висок de minimis за овце и кози

В анкетата на Агри.БГ „Какво си пожелавате за новата 2021 г.?“ 30% от участниците са посочили това желание. За съжаление, то няма да се сбъдне скоро. През новия програмен период на ОСП след 2022 г. отново няма да се постигне пълно сближаване, като по-старите стари членки все така ще получават повече.

Към момента средният размер на директни плащания в България е около 80 % от средното ниво за Европейския съюз (ЕС).

Към края на следващия програмен период пък се предвижда размерът на тези средства у нас да достигне 215 евро/ха, но той отново ще е под средното плащане в ЕС, което в момента е около 219 евро/ха. Ето защо толкова много страната ни настоява за запазване на преходната национална помощ и обвързаната подкрепа, които частично да компенсират това неравенство.

Другото най-бленувано от фермерите през настоящата година е в ръцете на още по-висша сила от политиката – природата. От 379 гласа в анкетата ни 23% са споделили, че най-вече искат благоприятно време без климатични аномалии. Сушата през изминалата година беше най-големият бич за земеделието. У нас на дневен ред са обсъжданията на интервенции в посока за ефективно напояване, а общата политика на Европа все повече се фокусира върху екологичните цели.

Не е изненадващо, че отговорът „Ограничаване на евтиния внос отвън“ е третият най-избиран от фермерите на сайта ни – 18%. Ограниченията заради коронавируса само подсилиха отколешния проблем с големия внос у нас, който пречи на реализацията на родното производство. Още повече боли, когато той е нерегламентиран, с лошо качество, а финално печалбата от него е по-голяма. Да се надяваме, че поне това желание на фермерите ще може да се сбъдне.

В анкетата на Агри.БГ родните производители си пожелават още: по-малко бюрокрация и спънки от администрацията; по-добри пазари; повече мерки за подпомагане на фермерите. Учудващо е, че само 2% от анкетираните си мечтаят за наваксване със закъснелите приеми и плащане навреме. Може би вече са изгубили надежда, че това някога ще стане.

 

Участвайте и в новата анкета на Агри.БГ: Трябва ли всички пчелари да получават субсидии?