Екипи на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Сливен са гасили 21 пожара в дните от 6 до 9 август, възникнали от запалени сухи треви и отпадъци, информират от полицията в Сливен

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

19 от пожарите са ликвидирани своевременно, без да причинят преки материални щети. Огнеборците са спасили 30 декара насаждения слънчоглед в землището на село Бозаджии. Въпреки предупрежденията на властите и оповестените санкции за палежи, статистика посочва, че те продължават. Запалването на стърнища е забранено и подлежи на контрол по процедурата по кръстосано съответствие. Министър Бозуков издаде и заповед, с която се забранява поддръжката на пасища в периода 5 – 20 август.

На 7 август противопожарната служба в Сливен реагира на сигнал за пожар, тръгнал от запалено стърнище в землището на село Червенаково. В гасенето са участвали екипи на РСПБЗН-Твърдица, 14 горски служители от град Твърдица с 4 автомобила и местни жители със селскостопанска техника-трактори. 

Спасени са 60 декара смесена гора и 80 декара стърнище със слама. Унищожени са 20 декара гора низово и 15 декара стърнище със слама.

Вечерта на 8 август пък възникнал пожар в стопанска постройка в село Желю войвода. Произшествието е ликвидирано от огнеборците. Пострадали няма. Унищожени са 230 бали люцерна и овес. Причините за пожара са в процес на установяване.