По първоначални данни, броят на селскостопанските животни, загинали в пожарите, бушуващи в Австралия от няколко седмици, ще надхвърли 100 000. Това съобщи федералният министър на земеделието в страната Бриджит Маккензи, цитирана от австралийската медиа АВС. Финалната картина все още не е ясна, доколкото пожарите не са напълно овладени, а много стопанства не са пристъпили към оценка на загубите.

Австралийските пожари удрят в сърцето млечната индустрия на континента

В момента фермерите се борят за оцелелия добитък. Много от животните са ранени от пламъците и по-тежко засегнатите ще трябва да бъде евтаназирани. Други, дори да не са пряко постарадали от огъня, загиват впоследствие от топлинен шок или погълнатия дим. Има крави, чиито вимета са обгорени и не успяват да нахранят малките си, които губят сили и не издържат пътя обратно до фермите. Налага се стопаните им да се връщат и да ги убиват. Всичко това ще доведе до допълнително нарастване на загубите.

Правителството е осигурило над 100 ветеринари, които работят на терен и помагат на фермерите в грижата за оцелелите животни. Приоритет на властите е осигуряването на фураж, чиста вода и безопасно унищожение на останките на загиналите животни.

Последното също се превръща в проблем, доколкото при опити да бъдат извозени от собствениците, някои трупове се разпадат или направо бомбират, поради високата температура, която се е развила в телата им. На второ място е осигуряването на достъп до стопанствата, възстановяване на оградите и грижа за психичното здраве на засегнатите и претърпелите загуби от стихията стопани, пояснява още министърът.

Тепърва ще настъпват проблеми с изхранването на оцелелия добитък, тъй като засегнатите от стихията райони от няколко години търпят суша и осигуряването на фураж вече беше сериозно перо в бюджета на потърпевшите фермери. Сега инвестицията им на практика е загубена. Възстановяването на стадата и стопанствата ще изисква много сериозни усилия и борба от страна на стопаните.

Доставките на мляко за преработвателния сектор, които също са нарушени от годините суша, сега търпят още по-големи удари. Заради пожарите фермерите не могат по 2-3 дни да доят животните, много пътища са затворени, а генераторите, които захранват хладилните съоръжения за мляко свършват горивото. Някои стопанства започват да изливат добитото мляко, защото камионите за доставки не могат да стигнат до тях. 

Според изчисленията на пазарни анализатори, в поразените от пожарите площи на Източното крайбрежие на Австралия се отглеждат около 2,3 млн. или 12% от овцете на континета и 8,6 млн. глави или 9% от едрия рогат добитък. Затова ще отнеме месеци преди да стане ясен окончателният размер на щетите.