Тази седмица се очаква да започне жътвата на ечемика в Старозагорско. Във връзка с нея започнаха масови проверки на земеделската техника и за спазването на противопожарните мерки. Това предупредиха от областна дирекция „Земеделие“ по време на среща при областния управител.

Във Видинско започна подготовката за пожароопасния стопански сезон

Оттам припомниха, че е забранено паленето на огън на по-малко от 100 м от горски масив. „Наказателната мярка за редукция на субсидията за земеделски стопани, които нарушават правилата, дава резултати“, категорична е директорът на дирекцията Елка Бонева, цитирана от БНР.

Статистиката сочи, че близо 85% от горските пожари в Старозагорско са възникнали заради нерегламентирана земеделска дейност или неизправна земеделска техника близо до гори. 

Участниците в срещата призоваха земеделските стопани и гражданите да спазват наложените правила, да бъдат предпазливи и да сигнализират веднага при пожар. 

За 2020 г. в областта са отчетени общо 3146 пожара. От тях 25 са били в горски масиви. Унищожени са 6312 дка широколистна и 572 дка иглолистна гора. Затова тази година се залага на по-голяма дължина на противопожарните прегради и минерализованите ивици.