Жътва е! След дъждовната пролет и ранно лято, сега условията за прибиране на реколтата в Добруджа са като по поръчка – горещо и сухо. Вече 20 дни природата е благосклонна и на този етап спести на добруджанци както градушки, така и наводнения. Това обаче се оказа сериозен проблем за опазване на реколтата. 

315 дка с пшеница са изгорели за 4 дни в Добричка област. Спасени са много повече.

Съобщение за пожар в пшенична нива от 500 декара е подадено на 21 юли в 18.30 часа в Пожарната служба в Добрич. По информация на огнеборците са пламнали житни посеви в землището на село Кладенци в община Тервел. Въпреки своевременната намеса на пожарникарите, са унищожени 250 дка от пшеницата. Според Пожарната служба предполагаемата причина за пожара е умишлен палеж.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

5 часа по-рано на същия ден в село Овчарово пламва житна нива. Огънят е погълнал 40 дка пшеница. Двата пожарни автомобила са спасили по-голяма част от масива. Вероятната причина за инцидента е хвърлена цигара, коментира директорът на РДПБЗН в Добрич комисар Дарин Димитров. 
Дни преди тези „огнени“ произшествия пожари избухват в землищата на село Божурово и в землището на Каварна. Там отново изгарят полета с пшеница, като най-вероятната причина са хвърлени фасове от цигара. 

Още преди старта на жътвата цялата агротехника беше проверена от инспектори от КТИ. Земеделските стопани изпращат още в началото на стопанската година до Пожарната служба скици с полетата, на които са засели пшеница. В началото на кампанията първата им работа е да прокарат противопожарни ивици както край основните пътища, така и по средата на големите житни масиви, с които да ги разделят на по-млаки части. Така в случай на пожар огънят може да бъде локализиран по-лесно. 

Зърнопроизводителите и огнеборците са категорични, че безопасното прибиране на реколтата в момента е от първостепенно значение в Добричка област и апелират към всички завишено внимание и спазване на правилата за пожарна безопасност. Високите температури, силното слънце и бурният вятър в Североизточна България усложняват обстановката.