Унищожителни пожари вилняха в Монтанско през последното денонощие. Горели земеделски земи и насадените в тях жито и слънчоглед. Теренът е собственост на двама жители на село Мадан съответно на 58 и 71 години. В полицията били съобщено още, че горят и 20 пчелни кошера, чийто собственик не е ясен към момента. 

Жътвата иде: Да сведем глави!

„Общата засегната площ от пожара е около 2000 дка“, уточнни говорителят на монтанската полиция Ирен Токина.

Огън лумнал и в землището на село Якимово. Запалил се комбайн, а пламъците унищожили цялата му електроинсталация, където е и предполагаемата причина за инцидента. За щастие пламъците не обхванали производствени площи.

Не така обаче се развили събитията в село Долно Церовене. Там според предварителния оглед също става дума за късо съединение в електроинсталацията на комбайн, който се запалил, но пламъците обхванали и житната площ. Изгорели 10 декара. По същото време в село Мадан също избухнал пожар, който предизвикал сериозни щети на местните стопани.

„Унищожени са жито - 1800 дка, слънчоглед - 15 дка и фургон с 25 пчелни семейства“, обясни Ирен Токина.
Причините са в процес на установяване. Най-малка е щетата в село Владимирово. Там при пожар, който най-вероятно е предизвикан от небрежност, е унищожен 1 декар жито.

И във Врачанско пожарникарите са се борили с пламъци в нива с пшеница. Инцидентът станал край врачанското село Ракево. Пламъците лумнали в най-горещото време на денонощието - 12 на обяд, а вятърът раздухал огъня на голяма площ.

Изгорели са около 240 декара, уточниха от врачанската полиция. 

Наказателно производство за запалване на селскостопанска продукция е образувано пък срещу жител на село Галатин. Разследващите го издирваха почти година.
Миналата година злосторникът подпалил 150 бали с люцерна. След година издирване и уточняване, ченгетата стигнали до извършителя - 19-годишен жител населото. 
В закона се предвиждат до 5 години затвор за такова престъпление.