Пет пожара с нанесени щети в селското стопанство са възникнали в страната през изминалото денонощите, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Огнеборците са спасявали предимно площи с пшеница в Пазарджишко и Пловдивско.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

На 18 юли в 22:23 ч. в пожарната служба в Пловдив е получен сигнал за пламъци в житен блок в землището на село Войсил. На мястото са изпратени 10 огнеборци, но въпреки усилията им при пожара са унищожени 400 дка пшеница. Други 100 дка са спасени. 10 дка с пшеница са изгорели при възникнал пожар в землището на пазарджишкото село Мало Конаре.

Пред Агри.БГ зърнопроизводителят от района Иван Кабуров разказва като очевидец, че пожарът е тръгнал от съседна градина, докато стопанинът ѝ я обработвал. Оттам се подпалва житният блок, а пламъците са се разгорели от вятъра.

"Пожарната гаси цял ден тук, до късно вечерта, защото и дигата на река Луда Яна се бе запалила, но пожарът бе погасен. Сухото време и силният вятър бяха сериозна пречка за овладяването на пламъците. Нямам щети в моите площи. Почти съм привършил с жътвата на пшеницата", разказва зърнопроизводителят.

Иван е доволен от реколтата и цената. Средният му добив на хлебна пшеница е над 650 кг/дка. Успял е да пласира реколтата на 0,33 - 0,35 лв./кг. "Казват, че цената малко ще се вдигне, но не мога да чакам. Има набези на птици, цели ята нахлуват в склада ми, а и средствата са ни нужни сега. Ние предпочитаме да не задържаме реколтата", добълва Кабуров.

По думите му повечето зърнопроизводители в Пазарджишко приключват с жътвата на пшеницата. Стопаните в областта вече с надежда очакват дъжд, който е нужен на пролетните култури. Жегата и сухият вятър тревожат фермерите.

В неделя в пожарната в Пазарджик е получено съобщение и за голям горски пожар на 76 км (посока Бургас) на автомагистрала „Тракия“, в близост до разклона за Калугерово). На мястото на пожара са изпратени два пожарни екипа и горски служители. Установено е, че горят самозалесили се борови дръвчета, сухи треви и храсти. Пожарът е погасен на площ от около 50 дка, от които 5 дка са пшеница, уточняват властите.

Остава предупреждението за пожароопасно време. 130 пожара без нанесени материални щети са регистрирани за 24 часа, повечето от тях са в сухи тревни площи, храсти, горска постеля и стърнища.