България се нареди сред европейските страни, засегнати от опасната за еднокопитните животни болест инфекциозна анемия по конете.
 
 
Първичното огнище на инфекцията е открито от ветеринарните власти у нас на 18 януари тази година в животновъден обект № 4456-0556 в село Черногорово, община Пазарджик. Изследванията там са показали, че само едно животно от конефермата дава положителна проба за вируса. 
 
Тогава Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) разпореди хуманно умъртвяване на заразения кон и извършване на почистване, дезинфекция и дезинсекция на стопанството. Освен това беше издадена забрана за придвижване на еднокопитни животни от заразения обект с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане на територията на България.
 
Няколко дни по-късно ветеринарите изненадващо установиха вторично огнище на заразата, което е отдалечено на десетки километри от първичното. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви вторичното огнище в животновъден обект № 2240-0220 в град Годеч, София-област. Там също е открито едно заразено животно.
 
                                Две огнища на инфекциозна анемия по еднокопитните животни
 
Илюстрация: БАБХ
 
Поначало основният начин за разпространение на опасния вирус са конските мухи и другите кръвосмучещи мухи, които живеят в конюшните. Затова инфекцията обикновено се разнася през лятото и есента – между май и септември. Тези насекоми не прелитат повече от 200 метра и затова не са в състояние да разпространят инфекцията на големи разстояния.
 

Заразата обаче може да се пренесе и от здраво животно, ако то е вирусоносител. 

 
Ветеринарните власти са разпоредили всички еднокопитни животни в двете ферми да бъдат изследвани двукратно в интервал от 90 дни след датата на умъртвяване на всяко от заразените. Всички контактни животни са поставени под възбрана. Инфекцията е опасна и за магаретата.
 
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев изрично посочва в заповедта за обявяване на вторичното огнище, че всички кръвни проби за изследване трябва да се транспортират до лабораторията в София при хладилни условия – при температури до плюс 4 градуса и най-късно до 24 часа след вземането им.
 
По информация на БАБХ болестта се проявява в остра, субостра и хронична форма. Инкубационният период е от няколко дни до няколко месеца, но най-често е от една до три седмици. Заболяването се характеризира с повтаряща се треска, анемия, оток, измършавяване и смърт. Въпреки това, много коне имат много леки или нехарактерни признаци. Диагнозата не може да бъде поставена без лабораторно изследване.