Цената на амониевата селитра се повишава и достига заводски цени до 399 лв/тон без ДДС, съобщиха седмица преди ценовите промени отлично осведомени източници на  Фермер.БГ. В момента има най-силно търсене на амониева селитра и това налага увеличаване на цените, признават дистрибутори. Всяка година по това време цените се повишават. Повишаването на цената, според търговците, няма да се отрази на закупуването от страна на фермерите, тъй като торовете са изключително необходими за пролетната обработка на културите.

До понеделник “Агрополихим” - Девня ще продава стабилизирана амониева селитра на заводска цена 375 лв/тон без ДДС, а “Неохим” – Димитровград продава амониев нитрат на цена 399 лв/тон без ДДС. В понеделник се очаква повишаване на цената на торовете, произведени в Девня с около 10-15 лв на тон. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов. С оглед на продължителната есен и навременното засяване на есенниците, може да се счита, че една торова норма от 25-30 кг/дка е напълно нормална с оглед изхранването на всички растения. Грубо, ако умножим 30 кг по 400 лв без ДДС се получава по 12 лв разход за пролетното подхранване, което никак не е малко, коментира Цветанов.

Високата цена на азотните торове се отразява в последствие на себестойността на продукцията и респективно върху зърнения баланс на страната. И сред фермерите, и сред търговците на амониева селитра в страната се коментира твърдението, че има някакъв вид съглашение между производителите и няколко търговски фирми-вносители за увеличаване на цените. Факт е също, че цената на природната газ скочи, а тя е основната суровина за производството на селитрата, което допълнително оскъпява. А искат или не, фермерите са принудени да купуват на високите цени.

Проблемът при закупуването на амониева селитра за фермерите идва основно от това, че те не могат да си закупят продукта още през есента, коагато цените са по-ниски, коментират дистрибутори. Това се дължи на липсата на цени за продукция в страната ни, поради което много земеделци не могат да продадат навреме произведеното, за да закупят необходимите торове за новата кампания. Освен това се бавят и субсидиите от държавата, което допълнително затруднява фермерите при закупуването на амонииева селитра.

Ако българската държава беше успяла да предостави директни и национални плащания към фермерите си още от месец октомври, всеки можеше да си закупи торове още в края на есента, когато цените бяха по-ниски с 10-12%, коментира Христо Цветанов. Като добра практика той посочи румънската държава, която субсидира земеделските си производители по отношение закупуването на торове и в частност закупуването на торовете на техните производители. Ако нашите управляващи предложат подобен вид държавна помощ пред Брюксел, има възможност тя да се приеме, заявява председателят на АЗПБ Христо Цветанов.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!