Голяма част от малинопроизводителите и производителите на ягодоплодни застраховат своите насаждения, но тази практика се наложи през последните години. Това каза Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) в интервю за Фермер.БГ.
 
 
„Голяма част от малинопроизводителите застраховат своите насаждения. Държавен фонд „Земеделие“ също подпомага частично застрахователната премия и това е един вид облекчение за тях. В крайна сметка обаче, като се получи събитие, сумите за обезщетение са нищожно малки и това демотивира голяма част от малинопроизводителите редовно да застраховат своите насаждения“, коментира производителят.
 
По думите на председателя на БАМ-Я има голямо разнообразие от застрахователни схеми и модели, както в България, така и в чужбина. 
 
„До колкото ми е известно в Германия и в Австрия има схема за застраховане от градушки, която е на принципа на взаимното спомагане – група производители си създават свой фонд, в който внасят ежегодни вноски. А когато един или няколко пострадат, целият набран фонд се разпределя помежду им и така получават едно много по-добро и справедливо обезщетение. Това обаче в повечето случаи е или политика на самите застрахователни компании или на група производители“, заключи Петков.
 
Цялото интервю очаквайте във Фермер.БГ.