Румънското правителство ще увеличи субсидиите и ще намали данъка върху добавената стойност (ДДС) за зеленчукопроизводителите. 
 
„Така след 5–6 години ще ядем само румънски зеленчуци“, каза Ливиу Драгня, лидер на управляващата партия, пише порталът Brinkwire.
 
По думите му с допълнителните субсидии стопаните ще могат да си закупят термични централи, соларни батерии и оранжерии. „Тези, които изнасят на пазара домати от 1 декември до 1 май, ще получат безвъзмездна помощ от 6 хил. евро. Другите – с домати след 1 май, ще вземат 4 хил. евро“, обяви той в ефира на местна телевизия.
 
По думите му министерството работи върху удължаването на програмата за доматите, която започна преди две години и предоставя субсидия от 3 хил. евро на декар. Равносметката за две години са 90 хил. тона румънски домати, като в сравнение с 2016 г. тази година стопаните ще изкарат на пазара допълнително 100 хил. тона.
 
Ливиу Драгня обяви, че програмата ще обхване още шест вида зеленчуци, сред които пипер, краставици и патладжан. В началото й ще бъдат отпускани по 1 000 евро на хиляда квадратни метра.
 
Ще се осигуряват банкови услуги за тези стопани, които искат да строят соларни паркове, към които има все по-голям интерес, допълни политикът. Той обяви още, че управляващите ще намалят ДДС за биологични и традиционни румънски продукти от 9% на 5%. 
 
„С този темп, започвайки от следващата година, когато удвоим субсидиите и заработи програмата за слънчевото отопление, за 2–3 години съотношението между вносни и румънски домати ще бъде в полза на румънските. А след 5–6 години ще ядем само родни домати, и то най-вкусните“, вярва Ливиу Драгня.