Всеки ден земеделските стопани се изправят пред редица изпитания, в желанието си да доставят чиста храна за изхранване на населението. Заедно с това, те имат нужда от здрави почви, които да изхранят културите, чиста вода, с която да ги напоят и технология, която поне да им върне направената инвестиция. 


Едва преди няколко години чухме да се говори за първи път за прецизно земеделие. Днес вече фермерите са наясно как да използват технологиите, които им помагат всекидневно, да бъдат по-рентабилни и ефективни в своята работа.

Прецизното земеделие не е последният възможен етап, който може да се достигне. След него има повече, много повече!


Need Farming е концепция за грижа на всяко едно отделно растение, разработена от холандския производител на земеделска техника Agrifac, чийто официален вносител за страната е Тайтън Машинъри България. На поле на ЕТ Станислав Желев в Търговище, компанията представи най-новия си модел самоходна пръскачка Agrifac Condor Endurance II.


“Зад мен виждате новия ни модел – Agrifac Condor Endurance. Машината разполага с обем на резервоара от 8 000 литра. Най-новото и уникално при този модел пръскачка е, че разполага със система от камери, която позволява да предпазим културите на ниво растения. Това означава, че не пръскаме и съответно не губим пари, използвайки препарат по цялото поле, а чрез алгоритми, пръскаме само и единствено растенията, там, където е нужно”, разказа за Трактор.БГ Ларс Стадман, мениджър „Продажби“ в Agrifac.


Опцията носи името AiCPlus. Камерите, монтирани по протежението на стрелата, сканират полето в реално време. И след това, използвайки специален алгоритъм диагностицират това, което открият – плевели, болести, вредители. Всичко това дава възможност на фермерите да бъдат по-прецизни, по-ефективни и да спестят хиляди левове от торове и препарати за растителна защита, третирайки само там, където е нужно.


„Замисляли ли сте се, че когато пръскачвата ви е на полето и пръска, в момента, в който обръщате машината, вътрешната част на радиуса на щангата пръска повече, отколкото външната. Заради това вие губите редица средства и съответно препарат, който дори не попада с правилната дозировка там, където трябва. С нашата система имате възможност да контролирате всяка отделна дюза. Така пръскането е гарантирано напълно там, където е необходимо и то в правилните количества“, добави Стадман.


С помощта на Pulse Width Modulation (PWM) пък може да включвате и изключвате дюзите самостоятелно до 100 пъти в секунда. Това позволява пълна прецизност.


„Машината е подходяща за стандартни всякакви култури, като клирънсът просветът й е 1,40 метра. За култури като слънчоглед и царевица, Agrifac предлага друга модификация, при която клирънсът може да достигне до 2 метра и идва като допълнение при пръскане в по-късна фаза“, обясни експертът.


С тази пръскачка може да контролирате и степента на използваните препарати и обема на приложение. Всичко това се променя в движение, с помощта на SmartDosePlus. А за да се гарантира точното прилагане на продуктите, Agrifac Condor Endurance II разполага със системата StrictSprayPlus, която се намесва и прави корекции в завоите за още по-добро качество на пръскането.


„Марката е технологичен лидер и разработва уникални и нови технологии. Онова, което категорично я отличава, е индивидуалната грижа към всяко растение, което значи на практика, че освен, че ще помогне на фермерите, да си напръскат полетата, им дава шанса да спестят огромна част от използваните препарати, тъй като се третират отделните растения, а не масовия посев“, категоричен е Филип Цветков, изп. директор на Тайтън Машинъри България.


Определено, с това бижу, което от следващия сезон ще бъде достъпно за продажба на българския пазар, фермерите не просто откриват отражение на нуждите си, но дори очакванията им са надминати.


„Българският пазар и въобще селското стопанство се промени много през последните години, определено към по-прецизно насочено земеделие. Ясно се вижда, че земеделците са информирани, търсят и изискват все повече и повече от производителите на селскостопански машини. Това е и причината да представим директно след Австралия, новия ни модел пръскачка не другаде, а именно в България!“, отбеляза Стадман.


Холандският производител застава зад 4 стъпки, които строго следва и доставя на своите клиенти, а именно: ефективност, икономичност, ергономичност и екологичност. Благодарение на това фермерите успяват да повишат добивите си с до 50%, като в същото време намаляват двойно инвестициите за препарати.


„Прекарахме известно време в търсене на марка самоходни пръскачки, които да притежаваме на българския пазар. Предвид традиционно желанието ни да работим с възможно най-добрите марки производители. В началото на това партньорство с Agrifac сме напълно убедени, че сме намерили най-добрия производител“, заключи Филип Цветков.

 

Разберете повече за пръскачките Agrifac от официалния вносител - Тайтън Машинъри България на *4040 или на titanmachinery.bg