Огнище на бруцелоза е регистрирано на територията на Област Плевен. Пред Фермер.БГ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов каза, че 25 кози от село Ракита, Община Червен бряг са дали положителни проби за бруцелоза. 
 
Миналата седмица е получен сигнал, че в с.Ракита, Община Червен бряг, има животни доставени от района на гр.Рила, област Кюстендил, където бе локализирано огнище на зараза от бруцелоза, съобщават от Областната администрация в Плевен.
 
[news]
 
На 10 август се проведе извънредно заседание но Областната епизоотична комисия на която бе изнесена информация от д-р Иван Йорданов, директор на  ОДБХ и д-р Атанас Гарев, директор на Регионална здравна инспекция-Плевен, за предприетите от тях действия.
 
Областна дирекция по безопасност на храните са предприели необходимите ограничителни мерки. Животните са затворени. Млякото се унищожава в специално определени за това траншеи. Проведени са разяснителни мероприятия. Към днешна дата има издадена заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните, с която се разпорежда, какви мерки да се вземат за недопускане разпространение на болестта върху други животни и заразяване на хора. 
 
Взети са проби от всички животни във фермата и тези, които дадат положителен резултат при изследването ще бъдат евтанизирани и останките унищожени в екарисаж до Шумен. На собствениците на унищожените животни, които са регистрирани по указания от закона начин, ще се изплати обезщетение.
 
Болестта се предава на хората чрез консумация на заразено месо и мляко. С оглед ограничаване на нежелателни последствия е необходимо да се консумират мляко, месо, млечни и месни произведения само от регламентирани производители.
 
Регионална здравна инспекция извършва проучване на терен за хората имали допир с животните и използвали млечни продукти от тях.
 
Местното население и личните лекари в с.Ракита са информирани за симптоматиката на болестта. Основно по тяхна информация се правят прегледи и се насочват към максимален брой хора за взимане на проби. Продължават да се правят изследвания, докато това което е предвидено като мерки от епизоотичната комисия промени посоката си. Забранено е придвижването на животни към и от с.Ракита, както и клането им. 
 
Арх. Бойко Балтаков, заместник областен управител на област Плевен, е издал заповед, в която подробно са указани задълженията на отговорните ведомства и институции за овладяване на положението и недопускане разширение на заразата.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!