Африканска чума по свинете достигна на 15 км от Силистра. Това стана ясно след ново потвърдено огнище в окръг Кълъраш, който се намира в Югоизточна Ръмъния и стига до брега на река Дунав, пише dcnews.ro.
 
 
Болестта е засегнала две свинеферми в област Borcea. Положителните проби са потвърдени от Националната референтна лаборатория за диагностика на здравето на животните.
 
В двете стопанства е наложен строг контрол, както и ограничения на движението на хора, продукти, субпродукти и транспорт. 
Същевременно се събират проби проби от умрелите и вече заклани животни, които ще бъдат изпратени в лаборатория, отново за тест.
 
Собствениците на животните ще бъдат обезщетени в съответствие с румънските разпоредби. 
 
Броят на огнища на африканска чума по свинете  в Румъния достигна 677. Заболяването обхвана 132 общини в Северозападна и Югоизточна Румъния, заяви по-рано президентът на Държавната ветеринарна служба (ANSVSA) Джеронимо Бранеску. 
 
Към момента окръзите, засегнати от чумата са Сату Маре, Бихор, Сала, Тулча, Браила, Констанца, Яломица и Галац. Вече и Кълъраш влиза в това число.
 
У нас вече е ясно, че оградата срещу Африканската чума ще бъде готова до 21 август, като вече са изградени над 110 км от общо 133-километровото съоръжение, съобщи зам.-министър Атанас Добрев.