В ръцете на държавата е решението за ваксинацията срещу Син език да започне навреме. Това коментира на въпрос на Фермер.БГ Симеон Караколев, председател на Асоциацията на българските млечни овце.
 
В момента единственото решение на държавата е или бързо решение на Върховния административен съд или Държавата да действа при форсмажорни обстоятелства  - тоест директно договаряне с производителя на ваксината, за да започне тя навреме, коментира Караколев. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
 
През февруари се очакват температури до 20 градуса. При 20 градуса излиза муха, след мухата излиза комарът! Това означава, че потенциално времето работи отново през месец март да пламне ново огнище на Син език, ако няма ваксина.
 
30 хил. са умрелите животни през 2014 година в следствие на болестта и поне още 30 000 животни са засегнати косвено – чрез аборти, болести и т.н. 
 
Лошото в случая, според Караколев, е, че излиза име на страната ни като огнище на Син език, което е в ущърб за износа на меса, на живи животни за разплод и .т.н.
 
Проблемът според Караколев не е в цената на ваксината: Като пари ваксината не е много скъпа. Необходими са 800 000 дози + реваксинация правят 1 600 000 дози. Ваксината струва един лев. Всеки може да си направи сметка за каква сума става въпрос, коментира Караколев.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!